Recent Posts

Khamis, 10 April 2008

Sedikit Kisah Untuk Tatapan Anak Bangsa

FOR US TO READ AND TO THINK!!!!

CATATAN SEMULA HASIL DARIPADA CERITA SEORANG ANAK MELAYU YANG
PRIHATIN DAN BANGGA DENGAN ANAK BANGSANYA SENDIRI

..... UNTUK PENGETAHUAN DAN PENGAJARAN BUAT KITA SEMUA.


Kebelakangan ini kita banyak membaca berita seperti yang tersiar di akhbar
mengatakan orang melayu masih mundur dan ketinggalan, itu adalah sama
sekali tidak benar. Di sini saya ingin berkongsi pengalaman dengan saudara
saudari sekalian pengalaman saya selama bekerja di bahagian industri. Saya
berjaya mendapat kerja di kilang mungkin kerana nasib menyebelahi saya.
Majoriti ditempat kerja saya adalah bangsa Cina dan rata-rata daripada
mereka tidak fasih berbahasa Inggeris dan memiliki Diploma dari kolej yang
tidak diiktiraf oleh JPA.

Setelah beberapa tahun saya berada di sini, saya telah dinaikkan pangkat
yang mana saya adalah satu-satunya orang melayu yang memegang jawatan
tertinggi dalam syarikat saya. Sedangkan ramai lagi melayu lain yang
berkebolehan dan berpendidikan tinggi yang layak menjawat jawatan tinggi
dalam syarikat ini. Saya dikelilingi oleh bangsa cina yang tidak tahu
bertutur dalam bahasa Inggeris dan tak ada qualification (not qualified by
JPA) tetapi dinaikkan pangkat sehingga menjadi pengurus dan senior
engineer.Sedangkan orang melayu yang mempunyai ijazah, boleh berkomunikasi
dalam bahasaInggeris dengan baik dan mempunyai reputasi kerja yang baik
hanya diberi jawatan assistant engineer.

Kalau pasal gaji tak payah cakap lah. Graduan lepasan ijazah Melayu diberi
gaji RM 1200/- (starting salary ) tetapi graduan ijazah bangsa Cina diberi
gaji RM 1800/- . Bayangkanlah betapa jauhnya berbezaan mereka.

Saya pernah didatangi oleh seorang engineer (bangsa cina) dia minta tolong
saya memeriksa surat draft untuk membatalkan perkhidmatan insuran bagi
credit cardnya. Alangkah terkejutnya saya seorang engineer menulis " I like
to cancer my Insurance ...." Dalam hati saya berkata, "Awatlah teruk nya
cina bukit ni tulis surat ... dia ni tau ke meaning cancer dengan cancelled
tu." Sebenarnya rata-rata orang cina boleh berjaya kerana mereka ni diberi
peluang oleh majikan mereka saja. Sekiranya orang melayu diberi peluang
sepertimana yang diperolehi oleh mereka tu, we can perform much better than
them. Masalahnya nasib orang melayu tidak terbela disebabkan kuota tidak
dibuka untuk bahagian staff dan management.Kerajaan kita hanya meletakkan
kuota secara umum disetiap sector swasta 30-40% mestilah melayu. Maka
30-40% itu dimasukkan ke dalam bahagian bawahan seperti operator, drebar
dan kerani saja. Sebenarnya orang Melayu merempat di negara sendiri. Orang
Melayu dianggap 'second class' oleh orang cina di Malaysia.

Perkara diskriminasi di sektor swasta terlalu ketara sekali. Orang-orang
melayu kalau adapun hanya dipergunakan oleh majikan mereka. Contohnya diri
saya sendiri saya bekerja di bahagian logistics. Saya behubung rapat dengan
jabatan kerajaan mengenai kemasukan dan penghantaran barang.

Saya tak rasapun yang saya dihargai di tempat kerja saya kerana saya tak
dapat layanan (treatment) yang sepatutnya berbanding dengan bangsa cina
yang sejawatan saya. Dari segi gaji, elaun dan bonus. Saya hanya
dipergunakan untuk memudahkan urusan mereka saja. Tetapi saya masih bekerja
di sini kerana, sekiranya saya lari ke tempat lain keadaannya juga sama
atau mungkin lebih teruk lagi.

Di sini sekurang2nya saya diperlukan, kalau saya tidak ada siapa nak
membela nasib anak buah saya yang kesemuanya Melayu. Saya pernah ditegur
oleh MD saya kenapa pilih semua staff melayu. Dengan alasan bila perayaan
siapa nak standby? Saya rasa sakit hati teramat sangat dengan persoalan
tadi secara terang-terangan dan saya tanya dia balik, kenapa Procument
/Purchasing department semua Cina pulak? Macam mana kalau cuti Chinese New
Year siapa nak stand by? Boss saya terus diam dan tak dapat kata apa-apa.
Nampak tak mentaliti mereka? Cukup busuk hati.

Dalam hati mereka dah tertanam sikap bencikan melayu dan beranggapan melayu
no class. Kalau dikaji mereka tu lagi tak dak class. Kita selalu lihat di
luar rumah mereka begitu gah tersergam indah tapi di dalamnya bersepah tak
berkemas lansung. Begitu jugalah diri mereka nampak putih bersih tapi busuk
dan tak suci sebabnya tak mandi.

Saya sangat berharap agar kita semua dapat lakukan sesuatu untuk membantu
nasib graduan melayu yang terpinggir dan juga melayu yang lain agar tidak
menjadi kuli batak saja. Anggapan Melayu bodoh dan tak de class patut
dihakis sama sekali. Alasan pengangguran siswazah Melayu yang selalu
dikeluarkan oleh pemimpin kita adalah kelemahan berbahasa Inggeris dan
kekurangan pengetahuan tentang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

Tetapi bagi saya, pemimpin yang berkata begitu adalah pemimpin yang hanya
dengar cakap orang dan jarang turun padang. Saya ingin menyatakan
pengalaman saya dan rakan-rakan semasa proses pencarian kerja sejurus tamat
pengajian didalam dan di luar negara. Saya telah duduk di kalangan bangsa
asing sejak berumur 19 tahun. Saya menimba ilmu dengan dikelilingi bangsa
lain begitu juga dengan rakan-rakan saya.

Jadi bahasa pengantar kami adalah bahasa Inggeris. Jarang saya jumpa
pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) terutama sekali yang datang dari
bandar-bandar besar lemah berbahasa Inggeris kecuali yang datang dari
pedalaman. Kalau nak diikutkan purata pelajar IPT yang betul-betul datang
dari pedalaman amat sedikit sekali bilangannya. Di manakah silapnya orang
Melayu kita? Hampir setiap hari di dada surat khabar kita dihamburkan
dengan kritikan-kritikan yang tidak membina tentang orang Melayu. Semua
yang tak bagus dilemparkan kepada orang Melayu, yang baik-baik kepada bukan
Melayu. Bagi saya itu hanyalah alasan pihak tertentu untuk mengaburi mata
rakyat.

1. Ketinggalan.
Apa sebenarnya berlaku di Malaysia? Sebenarnya bukan kerana kelemahan
bahasa Inggeris ataupun ketinggalan dari segi teknologi, tetapi kita mesti
akui bahawa syarikat-syarikat besar di Malaysia kebanyakannya dikuasai oleh
kaum bukan Melayu walaupun syarikat itu
milik Amerika Syarikat (AS) ataupun Eropah. Mereka telah memegang jawatan
penting di syarikat itu dan mempunyai agenda tersendiri. Mereka menggunakan
pelbagai cara supaya orang Melayu dilihat sebagai lemah. Mereka menggunakan
alasan bahasa Inggeris sedangkan apabila membuat iklan tercatat di situ
Mandarin is an added advantage atau berkemahiran berbahasa Mandarin ataupun
Kantonis. Kalau dilihat, syarikat-syarikat tersebut adalah dari AS ataupun
Eropah. Adakah mereka akan menggunakan bahasa Mandarin untuk berkomunikasi?
Sudah tentu tidak. Itu hanyalah alasan yang dibuat-buat supaya peluang
orang Melayu akan tertutup dengan sendirinya. Kalau tidak percaya, belilah
akhbar bahasa Inggeris dan lihat di ruangan jawatan kosong.
Untuk pengetahuan pembaca, bukan setakat belajar bersama bangsa asing
tetapi saya bekerja pun bersama mereka. Saya adalah satu-satunya pegawai
peringkat pertengahan di mana selebihnya adalah bukan Melayu dari peringkat
saya sampai ke peringkat atasan. Saya percaya tujuan pengambilan saya
adalah untuk mencukupkan syarat supaya apabila ada pegawai- pegawai
kerajaan yang hadir, saya ditolak untuk melayan mereka walaupun bidang
sayatidak mempunyai kaitan langsung dengan mereka. Saya telah lihat mereka
bukanlah seperti yang digembar-gemburkan di dada- dada akhbar malah
mereka adalah lebih teruk daripada Melayu bila berbahasa Inggeris.

2. Bercakap
Memang mereka yang tidak tahu berbahasa Inggeris mengatakan mereka sudah
cukup bagus tapi bagi saya orang Melayu kita lagi bagus. Mereka hanya
berani bercakap walaupun tatabahasanya tunggang terbalik. Di sini saya
sertakan beberapa ayat yang selalu digunakan oleh mereka " you calling from
where? ", you want to talk to who? " yang mana kadang-kadang menyebabkan
saya ketawa besar bila mendengarnya. Inikah kaum yang perlu dicontohi oleh
orang kita? Mungkin mereka pandai dalam bidang ekonomi tapi sebenarnya
mereka bukanlah pandai sangat. Mereka hanya mempunyai persatuan yang kuat
di mana mereka bersatu padu dan sanggup bantu membantu.

Antara pengalaman yang saya alami sendiri apabila ingin mengambil staf di
bahagian saya yang baru. Pengurus besar awal-awal memberitahu, jawatan ini
adalah untuk bukan Melayu. Mereka sudah pendekkan senarai dan suruh saya
menemu duga mereka, yang paling mengejutkan bos saya (yang ketika itu
berada di sisi) yang selama ini mengutuk orang Melayu keluar tersipu-sipu
dari bilik temu duga kerana malu apabila kaumnya sendiri bercakap bahasa
Inggeris tunggang terbalik dan mempunyai ijazah dan diploma yang tidak
berkualiti dari IPT swasta. Pengalaman rakan baik saya semasa ditemu duga
oleh sebuah kilang milik pelabur AS yang terkemuka di Malaysia amat
menyedihkan.

Walaupun fasih berbahasa Inggeris tetapi tidak juga berjaya menambat hati
kaum pegawai bukan Melayu. Dia lulus ketiga-tiga peringkat yang diperlukan
dan akhir sekali penemu duga tidak mempunyai cara lain selain berterus
terang. Rakan saya bagaikan tidak percaya, walaupun berada di negara
sendiri tetapi diberi layanan seperti rakyat asing. Akhirnya dia berjaya
mendapat jawatan di salah sebuah syarikat kerajaan. Tujuan saya
menceritakan semua bukanlah untuk mengutuk pemimpin kita, tetapi janganlah
lagi menggunakan alasan yang tiada langsung kebenarannya. Buat analisis di
kilang-kilang, kenapa banyak orang Melayu hanya bekerja sebagai operator
kenapa tidak jawatan yang berpangkat? Di manakah longgokan graduan Melayu?
Adakah mereka ini benar-benar tidak berkualiti atau menjadi mangsa keadaan
kerana pemimpin yang sengaja menutup sebelah mata?

Nota:
i. Di dalam akhbar menyatakan setatkat hari ini seramai 80,000
graduan menganggur di mana 90% adalah bumiputera. Itu di dalam akhbar,
hakikat sebenar mungkin lebih.
ii. Kenapa isu graduan melayu menganggur tak selesai sampai hari ini?
Siapa Menteri Sumber Manusia: Fong Chan On. Kenapa ramai anak melayu
(baca:kanak2) yang sakit kritikal (e.g: sakit jantung berlubang, hati) tak
dapat bantuan. Masalah birokrasi, tiada peruntukan. Dalam media
massa/elektronik ramai yang mati sebelum dapat rawatan. Orang Melayu tengok
sahaja.

Lebih2 pun mengalir hati mata. Besok lupa. Siapa Menteri Kesihatan? Dulu
Chua Jui Meng, sekarang Soi Lek. Pernah keluar berita anak cina mati tak
dapat rawatan? Fikir2kan lah.
iii. Satu2nya peluang anak melayu adalah dalam pendidikan. Itupun
sedang digugat sekarang. Ada kuota untuk mrsm, matrikulasi dan lain2.
kenapa tak mintak kuota untuk pusat serenti? Di bidang pekerjaan, jabatan
kerajaan kekosongan jawatan hampir tepu, swasta, jangan mimpilah anak
melayu nak masuk kecuali milik melayu.
iv. Betulkah pelajar melayu tidak bersungguh2? Mungkin ada tapi bukan
majoriti. Ramai yang berminat belajar tapi tiada panduan. Yelah, waktu
sekolah menengah, mrsm, matrikulasi ada orang jaga. Masuk U takde siapa
jaga, bebas, kau-kau aku-aku. Di jabatan kerajaan lebih 80% adalah
melayu/beragama Islam. Penglibatan semua pihak, makcik cleaner, pekerja am,
pensyarah, para pegawai nc, tnc, universiti amat2 diperlukan.

Perlu satu anjakan model untuk mengubah segalanya. Kalau pelajar melayu
kurang motivasi, kita beri motivasi, yang susah kita bagi bantuan. Majoriti
anak melayu datang dari kampong dan keluarga susah, anak yatim. Tiada siapa
yang pandang atau membantu. Dari segi psikologi rasa keseorangan. Akan
menjadi seorang 'individualism'.

iv. Kenapa nak tolong pelajar melayu/islam. Kenapa nak manjakan mereka?
Kenapa nak suap? Kenapa perkara yang sama orang cina buat
kita tak cakap apa, memang budaya bangsa cina tolong menolong. Kenapa bila
nak tolong bangsa sendiri kita cakap nak manjakan, nak suap. Tolonglah ubah
pemikiran begini.
vi. Memang penat dan payah nak tolong anak bangsa sendiri. Kadang2
menyirap pun ada bila tiada sambutan yang baik. Tapi kita kena banyak
bersabar. Benda baik banyak dugaan dan cabaran. Kalau maksiat tu senang
sahaja buat sebab syaitan bagi lorong untuk permudahkan keje. Pelajar
melayu akan berubah sedikit demi sedikit sikap mereka bila kita dapat
buktikan jika mereka belajar bersungguh2, mereka akan dapat keputusan yang
baik. Kira dorongan positif.

vii. Orang cina adalah golongan oportunis (berkepentingan). Kalau
kita ada kepentingan, mereka akan baik, bodek bagus, muka manis. Cuba kalau
kita takde kepentingan, pandang pun tak nak. Pengalaman seorang pensyarah
senior: waktu belajar, student cina (satu kumpulan) ni cukup baik ngan
saya. Boleh kata selalu jumpa kat bilik. Tunjuk minat untuk belajar, muka
manis tersenyum 24 jam. Tapi bila dah bergraduat, selisih (face to face)
kat shopping complex, sikit pun tak pandang. Pelajar melayu walaupun
kurang berjaya, bila ada masa mereka datang melawat. Kalau kereta kita
rosak tepi jalan anak2 melayu yang 'bodoh dan malas' inilah yang akan
tolong tolak (berdasarkan pengalaman). Anak2 bangsa yang kita pandang
rendah inilah saudara seagama kita. Pelajar2 melayu walaupun kita bagi 'D'
atau 'F' sekalipun, bila berselisih insya-Allah takkan kedekut untuk
memberi salam dan sedia membantu bila kita memerlukan.

viii.Orang melayu cuma akan sedar/insaf bila:

a. Bila datang dari keluarga susah. Mak ayah penoreh getah, nelayan. Kena
berusaha bersungguh2 untuk berjaya dalam hidup.
b. Bila masuk dunia pekerjaan (baca: swasta). Walaupun
kita sama kelayakan dengan mereka (baca: bangsa cina), mimpilah
kita akan dapat jawatan atau layanan yang setaraf dengan mereka.
c. Bila kene tipu ngan cina, pernah tak kene tipu ngan
cina bila beli barang? Ya, banyak kali pulak tu. Beli rumah pun kene tipu.
hari2 keluar berita. Masalah tak selesai2 pun. Siapa menteri Perumahan dan
Kerajaan Tempatan? Ong Ka Ting (cina). Siapa pemaju perumahan? (Ong Ah Tipu
- cina juga) Orang melayu memang dilahirkan untuk ditipu agaknya.
d.Bila diri sendiri atau ahli keluarga dianiayai oleh
orang cina. Melayu adalah bangsa individualism. Bila tengok orang lain kene
pukul, biaq pi la. Bukan keluarga aku yang kene. Tapi bila kene kat batang
hidung sendiri baru tau nak marah.
ix. Orang MELAYU perlu menjadi BANGSA YANG BERANI. Jangan takut
dengan bangsa cina. Bangsa yang kurang ajar perlu dilayan dengan kurang
ajar juga. Jangan takut. Kalau mereka ada samseng, kita ada askar dan
polis. Orang melayu memang senang dipijak, pijak banyak kali pun takpe.

x. Ingat tak zaman darurat dulu. Parti Komunis Malaya
ditubuhkan untuk apa? Adakah untuk memerdekakan Malaya pada waktu itu?
Tidak. Mereka menubuhkan Parti Koumintang untuk menguasai dari Tanah Besar
Cina sehingga ke Indonesia. Tapi tak berjaya. Tapi usaha itu masih
diteruskan dari sudut politik, ekonomi dan social. "Tanah Rizab Untuk
Dipajak, Tanda Melayu Akan Dipijak". Arwah datuk (bekas pegawai tentera)
pernah berpesan, kalau Singapura serang Malaysia, cina Malaysia akan
membantu cina Singapura.
Tak percaya? Kita tunggu...


Lirik - Warisan (Versi Tanpa Potongan)

Anak kecil main api,
Terbakar hatinya yang sepi,
Air mata darah bercampur keringat,
Bumi dipijak milik orang.

Nenek moyang kaya raya,
Tergadai seluruh harta benda,
Akibat sengketa sesamalah kita,
Cinta lenyap di arus zaman.

Indahnya bumi kita ini,
Warisan berkurun lamanya,
Hasil mengalir ke tangan yang lain,
Peribumi merintih sendiri.

Kita rumpun bangsa Melayu,
Menganut agama yang suci,
Semangat bangsa berlandaskan Islam,
Teras capai kemerdekaan.

Masa depan sungguh kelam,
Kan lenyap peristiwa semalam,
Tertutuplah hati terkunci mati,
Maruah peribadi dah hilang.

Kini kita cuma tinggal kuasa,
Yang akan menentukan bangsa,
Bersatulah hati, bersama berbakti,
Pulih kembali harga diri.

Kita sudah tiada masa,
Bangunlah dengan gagah perkasa,
Janganlah terlalai teruskan usaha,
Melayu kan gagah di nusantara

*forwarded

Reactions:

1 pendapat:

http://formulaluarbiasa.com/recommends/joe154

dptkan laporan dan teknik menjana income di internet dgn PECUMA! di sini..rebutlah peluang mendapatkan ilmu ini kerana sgt berguna dan ianya PERCUMA!