Recent Posts

Khamis, 10 April 2008

Pass pass la kat hubby

teringat pasal satu story...seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan
giler..halaman rumah berselerak.. surat di peti pos tak berambil,anak-
anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang camping, penuh
dengantanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi,;;; masuk ke
pinturumah, lagi lelaki tu terkejut...ruang tamu lagi teruk berselerak
lelaki itu melaung nama isterinya... .sepi tiada jawapan masuk ke
dapur..sinkipenuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh,periuk tidak
bercuci.

mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak
masuk ke bilik air, baju masih belum berbasuh,apatah lagi berendam

lelaki itu cemas mencari isterinya..dia bergegas ke tingkat atas, melihat
isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.."awak sakit
ke?"..tanya lelaki itu.. "tak lah", jawab isterinya ringkas
"kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagisambil
meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam... balas
isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg
mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah
tidak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakanapa
kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut
kepenatankadang-kadang. ....NAH, HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA
YANGBIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI.......

"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,merengek
atau mengilai seperti pontianak . Seburuk-buruk perangai wanita, ia
akanterus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan...

Best baca sampai abis!!!. It's true.
To share..Dari Ilham seorang lelaki..

As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik
porak peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu
pening.Pantang kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at
timesboleh membuat kepala berserabut. Kalau madame takde kat rumah,
alangkahtenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh
belengkar katdepan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal. Pendek
kata,FreeeDoMmmmmlah!!

But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone",aku
pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no once
shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one
to criticise. Everything will be smooth... Tapi, masuk hari ketiga, I
felt something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau
'assshheemmmm' , tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate gigi dah
abis,tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas nak
boil...Masukhari ke-4, rindu mula terasa. Eventhough kat office, ramai yang
cun melecun,wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang
mengetukpintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile
yangikhlas,forever melekat kat hati and sukar ada pengganti.
Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer
best pun jadik tak best.

Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5 star hotel jadik
rasa cam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah
makinbertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah abis utk dipakai.

Toilet dah mula licin berdaki...lantai dah berbelak, tak
dimop...Everynite,very the lonely, baring atas katil nengok ceiling
blindly... bilalonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata
sebulan atau setahun....belumseminggu isteri takde kat rumah, aku dah terasa
separuh pengsan.

Bila bersendirian begini,dan terasa malam begitu dingin, barulah kita
sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri...begitulah isterikita
rasa bila kita tinggalkan dia sendiri malam2 agaknya ya..
>
So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat
kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat
dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren
kita,sweetheartkita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah
dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!

And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja
rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang
paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini
kita? Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah
lagi...penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita...tak
rela!!!

So to all mums and wives out there... life will be meaningless without
you .

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak sekarang,tetapi
when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak
kena!Usahkanseminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah
tak bermakna.Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak
HAPPINESS!!!

Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure 24
hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt pooott peettttt,boleh
pecah eardrums. And if mak menjerit, boleh bergegar isi perut. Silap
gaya, tingkap pun boleh tercabut...
And if mak takde, BangZaiiiiii! !! MerdeKa!!!FreeDoMmmmmm! !! Can do
whatever!!! Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah
kawan,bolehchatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat
taliponngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng
solat!!

But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah
jadik sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada ketika itulahbaru kita
sedar bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyerirumah.Tanpa
leteran itu, semunya seperti MATI... Without mum, hidup nitak ada cabaran,
not challenging, no suspense. Balik kul braper pun, takdeorang nak membebel,
takde orang nak pulas telinga.
Our life graph becomes very the monotenous,then we realised, jari jemari
mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih
bermakna. Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia
menjentik telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti.
Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our
life!!

Sekian terima kasih.

*forwarded

Reactions:

0 pendapat: