Recent Posts

Khamis, 13 Ogos 2009

Berkongsi maklumat tentang Influenza A H1N1

"Sekadar berkongsi maklumat tentang Influenza A H1N1 yang diperolehi daripada e-mail. Mungkin pakar-pakar perubatan boleh mengesahkannya untuk kebaikan bersama.

Subjek : Apa itu H1N1?

Viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telahbergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babisahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badanmanusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' danmenjangkit dr manusia kpd manusia.

Jangka hayat virus

oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati. maka bilik yangdibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik....akan 'bersih' dr
virus tersebut.

Apakah yg perlu anda tahu ?

Asal virus ini

Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di Mexico.

Virologi virus H1N1

Incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4. H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan
memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara serangan

virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS) peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung
collapse', ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi.

Siapakah yang berisiko

 • Orang yg ada masaalah 'obesiti' @ gemuk
 • Perempuan yg mengandung
 • Orang yg ada astmatic
 • Orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendahtahap imuniti eg. HIV ext.)

* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas

Simptom2 H1N1 :

 • day 1 rasa kurang sihat, tak bermaya
 • day 2 selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)
 • day 3 rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
 • day 4 sakit dada yg teruk.........jumpa doktor dngan segera.......
 • day 5 and above lung collapse @ koma

Langkah2 kawalan

 1. Golongan2 yg berisiko, elakakn drpd kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)
 2. Menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran
 3. Elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'
 4. Jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)
 5. Jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)
 6. Utk org yg sihat, elakkan dr kawasan yg padat.
 7. Jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan
 8. Jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus.
 9. Tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubt2 tersebut terlebih awal.
 10. Vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada oktober dan hanya utk
 11. 'Frontliner' shj. dan utk awam selewat2nya pada 2010.
 12. Utk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia. mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1 batch sample. jika klinik menyatakan mereka boleh jlnkan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
 13. Tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbrake ini. sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.

Amin.

ini adalah sumber dr taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit
berjangkit dr Kem. Kesihatan M'sia di Pan Pasific KLIA pada 01.08.2009.*** Jangan lupa juga untuk berdoa dan bermunajat kepada Allah memohon perlindungan daripada bala dan wabak ini."

Sumber : Tranung Kite Online

Reactions:

1 pendapat:

PENGEDAR PROTECUR-100 DIPERLUKAN DISELURUH ASIA...

Ross Safina Hor

Tahukah anda bagaimana untuk mencegah H1N1???
Insyaallah…PROTECUR-100 dapat membantu untuk mencegah wabak yang semakin mengganas menyerang kita semua. Produk kami adalah semulajadi dan ia juga boleh dikatakan anugerah daripada ALLAH SWT kepada hamba-hambanya apabila kita ditimpa masalah begini.

Marilah bersama-sama kita memeranginya tanpa keluhan dan putus asa. Ia menyerang tanpa mengira usia, warna kulit, tanpa belas kasihan(no mercy) dan tanpa memberi amaran. Kini virus H1N1 ini berada dimana-mana untuk memusnahkan kehidupan kita.

Jangan teragak-agak untuk mencuba penawar ini sebelum kita diseranginya.
MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT…

Hanya RM 38 sahaja sebotol dan tak rugi untuk mencubanya demi keselamatan diri sendiri dan keluarga tersayang.PROTECUR-100 juga dapat membantu pesakit-pesakit yang mengalami masalah:

Kencing Manis
Gaut
Penyakit Kelamin
Sinus
Tekanan Darah Tinggi
Obesiti
Penyakit Kulit
Keputihan bagi wanita
Tahap Ketahanan Badan Rendah
HIV Positif
Batuk
Demam
Selsema
Tonsil(Sakit Kerongkong)
Radang Sendi
Sakit Urat

Hubungi ajen-ajen yang tertera didalam blog saya atau anda boleh terus menghubungi saya untuk sebarang pertanyaan.
(Ross +6012 4102368 / Mikhail +6012 4839622)

PENGEDAR DIPERLUKAN DISELURUH MALAYSIA.

http://www.protecur.com/

Wasalam…